Étkezem vagy vétkezem? De mi a jó nekem?- Táplálkozz helyesen!

Étkezem vagy vétkezem? De mi a jó nekem?- Táplálkozz helyesen!

Nyakunkon a tavasz, elérkezett a fogyókúrák és a diéták szezonja, éppen ezért a táplálkozással és életmódváltással kapcsolatban szeretnék rávilágítani pár fontos dologra. Ilyenkor a változás iránti igény sokakban felmerül, viszont az igazi elhatározásig már csak kevesen jutnak el.

A helyes utat választani a cél eléréséhez nem hangzik túl nehéz feladatnak, viszont a helyes táplálkozás labirintusában a kezdet mégsem tűnik mindig olyan egyszerűnek. Az biztos, hogy a megfelelő önismeret és kellő kitartás nélkül csak a lelkedet nyugtathatod azzal, hogy te megpróbáltad, de a sikerért a próbálkozásnál sokkal többre, a tudatosságodra lesz szükség.

Csóka Beáta sporttáplálkozási és táplálék-kiegészítési szakember tanácsai következnek.
Táplálkozz helyesen! 

Mikor nem tudod mi a jó neked?

1. Ha kiszámoltad a BMI (testtömeg-index) kalkulátoron, hogy hány kiló lenne neked a tökéletes, és csak az lebeg a szemed előtt.

Miért? A BMI nem tud differenciálni a zsír, izom- és csonttömeg között, így egyáltalán nem biztos, hogy az álom kilóval feszes és formás leszel, hiszen a kiló nem minden.

2.Láttad egy ismerősöd vagy kedvenc színészed nyári formáját, és addig nem nyugszol, amíg nem hasonlítasz rá.

Miért? Valószínűleg sosem fogsz pont úgy kinézni, ezért öröm helyett csak csalódás fog érni, ami ahhoz vezethet, hogy végül feladod az egészet. Nem szabad másokhoz hasonlítani magad, mindig abból kell a legjobbat kihoznod, amid van.

3.Olyan akarsz lenni, mint 20 évvel ezelőtt, amikor még nem szültél 3 gyereket, és csak annyi volt a problémád, hogy jól teljesíts az egyetemen és legyen energiád az esti bulira.

Miért? Ahogy az élet más területén, úgy az életmódváltásban, táplálkozásban és a célok felállításában sem kell elmerülni a múltban és visszafelé tekinteni. Ha már teljesen más az életviteled, az életstílusod, akkor nincs értelme a régi énedhez hasonlítgatnod önmagad, mert változol, úgy ahogy mindenki más, és ezt jó, ha minél előbb elfogadod.

4.Túlsúllyal rendelkezel és nem mersz enni, így a szükségesnél jóval kevesebb energiát viszel be a szervezetedbe.

Miért? A legrosszabb, amit tehetsz az, ha nem eszel. Ha nem viszel be megfelelő mennyiségű és minőségű tápanyagokat, akkor a szervezeted raktározni fog és hosszútávon hozzájárulsz ahhoz, hogy az anyagcseréd teljesen felborul. Ezt helyreállítani sokkal nehezebb és hosszabb folyamat, mint egy helytelen étkezésben kicserélni a nem megfelelő ételeket. Ha magadra ismertél minél előbb érdemes segítséget kérned.

Milyen, ha tényleg tudod, hogy mi a jó neked?

1.Reális célokat tűzöl ki és tudatosan haladsz azok felé.

Hogyan? Figyeld magad a tükörben és örülj az apró változásoknak. Még jobb taktika, ha hetente/havonta lefotózod magad, mert így könnyebben össze tudod hasonlítani jelenlegi és kezdeti formádat.

2.Nem tudnak átverni téged a divatdiétákkal.

Hogyan? Nagyon kevés embernek felel meg a napi 1500kcal-os diéta. Egy 28 éves 170cm magas 70kg-os hölgynek kb. ennyi az alapanyagcseréje, ami azt jelenti, hogy ennyi energia bevitel annyira elég neki, hogy csak feküdjön, és ne csináljon semmit. Nem biztos, hogy neked is ez a megfelelő.

3. Nem a BMI-t és a kilókat nézed, hanem a testösszetételedet és a centiket.

Hogyan? Ma már bárhol beszerezhetsz olyan mérleget, ami a kilón kívül a testzsír, izom, víz, csont értékeidet is megmutatja. Ha a kiló nem is változik, de a centik olvadnak rólad, vagy a testzsír százalékod csökken, és az izomtömeged nő, akkor nagyon jó úton haladsz a célod felé. Természetesen az izomtömeg csupán a helyes étkezéstől nem fog nőni, ahhoz edzened is kell.

4.Ha segítséget kérsz, komplex szolgáltatást választasz célod eléréséhez.

Hogyan? Lehet, hogy neked pont nem az a megfelelő étrend és mozgás, mint a barátnőidnek, és az ebből adódó sikertelenség feladáshoz vezethet. Ne kockáztass, vegyél igénybe olyan segítséget, ahol egyszerre tudnak neked segíteni az edzésben és a táplálkozásban, mert így tudsz a legjobban fejlődni és a legrövidebb idő alatt kihozni magadból a maximumot.

5.Elfogadod, hogy nem vagy, és nem is kell szakértőnek lenned.

Hogyan? A táplálkozáshoz, mint a focihoz is, mindenki ért. Az internet eláraszt cikkekkel, hírekkel a helyes táplálkozással és a legújabb, legtrendibb diétákkal kapcsolatban, de ahhoz, hogy ezek közül kiszűrd a számodra értékes információkat, az alapokkal tisztában kell lenned. Ebben próbálok segítséget nyújtani neked a cikksorozatommal.

A legfontosabb tanácsom, hogy legyen az étkezés öröm, a változáshoz pedig legyél tudatos, következetes és kitartó! Ha kell, kérd szakértő segítségét, mert nyárig még van idő és megfelelő táplálkozással és mozgással semmi sem lehetetlen!

Szerző (forrás):

Csóka Beáta
sporttáplálkozási és táplálék-kiegészítési tanácsadó, személyi edző, korrektív sportrehabilitációs tréner
www.fitnessindahouse.hu