Az egészséges életmód

Az egészséges életmód

Már-már közhelynek számít, ha az egészséges életmódról beszélünk, mindenki tudja, vagy legalább hallotta valahol, hogy ha komoly és tartós változást szeretnénk elérni testünk szépsége vagy az egészségünk érdekében, akkor nincs más lehetőség: életmódot kell váltanunk!

De hogy mit is jelent ez pontosan, és hogy hogyan kezdjünk bele, azt már nehezebb megválaszolni. Az életmódváltás bizony nem egyszerű és nem egy gyors folyamat, ezért sokan csak kacérkodnak a gondolattal, hogy majd egyszer elkezdem, olyan Pató Pál urasan „Ej, ráérünk arra még”. Én amondó vagyok, hogy a halogatás csak egy kibúvó, olyan, mintha egy problémát a szőnyeg alá söpörnénk. Attól hogy becsukjuk a szemünket és belemerülünk a nemtörődömség bugyraiba, attól még sosem kezdtek el pozitívan változni a dolgaink. A lényeg az, hogy cselekedni kell, nem majd este, nem majd holnap, hanem most azonnal!

Csóka_5_01

Mikor javaslom az életmódváltást?

Ha úgy érzed nincs elég energiád a munkádban és a szabadidődben:

Mitől lenne energiád, ha naphosszat csak ülsz egy irodában a számítógép előtt, néha bekapsz egy-egy ropit vagy csipszet, mert csak erre van időd, majd amikor hulla fáradtan hazaérsz, akkor inkább csak lekuporodsz a tévé elé, amíg el nem alszol, majd kezdődik minden elölről. Ha nem megfelelő minőségű és mennyiségű tápanyagot viszel be a nap folyamán a szervezetedbe, akkor nem tud energia termelődni. Hallottam már sokszor azt a mondatot, hogy minek egyek, ha nem vagyok éhes… Hát azért, hogy legyen energiád a munkádra, magadra, a szabadidőd aktív elöltésére és a szeretteidre. A másik fontos tényező a mozgás. Ha hozzá van szokva a szervezeted, hogy egész nap csak minimál üzemmódban működik, akkor bizony az is ki fog fogni rajtad, ha véletlenül elromlik a lift és lépcsőn kell felmenned a harmadik emeletre. Elhiszem, hogy hosszú évek vegetálása után nehéz kimozdulni a komfortzónából és elkezdeni sportolni, de másként tested nem fogja megkapni a megfelelő ingereket, izmaid nem lesznek szép formásak csak laposak, tüdőd és szíved nem kap elegendő oxigént és vért, amiből a későbbiekben súlyos problémáid lehetnek. Szeretné valaki ezt megvárni? Nem hiszem!

Csóka_5_02

Ha mozgásszervi problémákkal küzdesz, de nem törődsz vele, inkább megvárod, amíg majd annyira nagy lesz a fájdalmad, hogy megmozdulni is nehezedre esik:

Az ülő életmód következményeként a leggyakoribb mozgásszervi probléma a hát-váll- és derékfájdalom. Munkád során és a szabadidődben is egész nap a számítógép vagy a telefon előtt görnyedsz, az lenne csoda, ha ez nem okoznak hosszútávon semmilyen mozgásszervi problémát. Ha neked is problémád van a hátaddal, válladdal, derekaddal esetleg a térdeddel, akkor elárulom, hogy ha nem változtatsz valamin, komoly problémáid lehetnek. Magától nem fog elmúlni a fájdalom és helyrejönni a testtartásbeli problémából fakadó kellemetlen érzés. Érdemes fölkeresni egy képzett szakembert (személyi edzőt vagy gyógytornászt), aki speciális mozgással/edzéssel segítséget tud neked nyújtani és így megelőzheted a nagyobb problémák kialakulását.

Ha nem vagy elégedett Önmagaddal, a képpel, ami a tükörből visszaköszön rád:

Sajnos az emberek nagy százaléka ebbe a csoportba tartozik. Nem szeret tükörbe nézni, önbizalomhiánnyal küszködik, ami az élet minden területéra rányomja a bélyegét. Ilyen lelkiállapotban, végső elkeseredésben kezdesz bele önsanyargató fogyókúrákba, amitől biztosan állíthatom, hogy nem fogod sosem jobban érezni magadat. Büszke lehetsz arra, hogy kínkeservesen kibírtad az egyik divatdiétát, amit az interneten olvastál és lement 5 kg, de minek? A diéta alatt nyűgös voltál, veszekedtél munkatársaiddal, barátaiddal, szeretteiddel, nem volt energiád arra, hogy a szabadidődet aktívan töltsd el, inkább csak döglöttél, és a diéta után 2-4 héttel ugyan onnan folytattad, ahonnan elkezdted. (jobb esetben) Reális célokkal, megfelelő mennyiségű és minőségű edzéssel és étkezéssel a célhoz vezető utat is élvezni fogod és elkezdheted szeretni önmagadat.

Csóka_5_03

Ha stresszes vagy és ezért inkább nem csinálsz semmit csak „pihensz”, mert az edzésre és a helyes étkezésre is csak egy újabb stressz forrásként tekintesz.

A legrosszabb, amit tehetsz, hogy stresszelsz mindenen. Tudom, hogy van az a lelki állapot, amikor nem olyan könnyű elengedni a dolgokat és vidáman, boldogan ugrálni tovább a napraforgó mezőkön…, de az is biztos, hogy csak te magad tudsz változtatni ezen. A külső hatásokra nincs befolyásod, mások helyett nem tudsz cselekedni, nem irányíthatsz mindent tervszerűen az életedben, de ha fejben és lelkileg rendben vagy, akkor hamar felül tudsz kerekedni a dolgokon. Biztos hallottad már, hogy a mozgás endorfinokat szabadít fel, ami a boldogságérzetért felelős hormon, de ki is próbáltad már? Igen, egy nehéz nap után még nehezebb rávenni magad, hogy elmenj sportolni, de csak ez a nehéz, az elindulás. Amikor már ott vagy és azt a mozgásformát végzed, ami neked örömet okoz, és jól esik, akkor hidd el, hogy sokkal jobb közérzettel fogsz távozni, mint ahogyan érkeztél.

A tanácsom annyi az életmódváltás elkezdéséhez, hogy ne kényszerből tegyük, azért kezdjünk bele, mert kedvünk van hozzá, sose másoknak akarjunk megfelelni, csakis önmagunknak és tegyünk minden nap az egészségünkért úgy, hogy közben élvezzük, és jól érezzük magunkat!

forrás: Csóka Beáta www.fitnessindahouse.hu